“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Oudere ambtenaren overgenomen door commercieel bedrijf

09 nov, 2018 | Ontslag-als-ambtenaar
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

De Monitor van KRO-NCRV komt met een opmerkelijk verhaal. Het blijkt dat gemeentes en andere (semi-)publieke organisaties  de afgelopen jaren flinke bedragen betaalden voor boventallige werknemers die de overstap maakten naar het commerciële re-integratie en outplacementbedrijf Maas groep. In veel gevallen ging het zelfs om ongeveer een jaarsalaris dat de Maas groep ontving om deze boventallige ambtenaren een nieuwe plek te geven. Dit terwijl de betreffende medewerkers vaak na een jaar alweer op straat stonden en op zoek moesten naar een andere baan.

Duurzaam werk

De Monitor sprak in totaal 30 werknemers van Maas Groep die dit is overkomen. Zij geven het voorbeeld van Ciel van Belle. “Mij hebben ze voorgehouden dat het om duurzaam werk zou gaan, dus de intentie van een vast dienstverband. Ook werd gezegd dat de acquisitie centraal zou worden gedaan. Dat was voor mij een belangrijk punt, want ik ben niet zo commercieel. Aan het eind van de rit kreeg ik te horen dat ik niet genoeg genetwerkt had.”

Verdienmodel

Het lijkt erop dat Maas Groep een slim verdienmodel heeft gecreëerd, waarbij zij geld opstrijken voor kwetsbare werknemers. De ex-werknemers voelen zich op hun beurt misleid. Zij gaan er stuk voor stuk van uit dat zij uiteindelijk een vaste baan zullen krijgen, maar uiteindelijk is dit maar voor een paar mensen weggelegd. Van goede begeleiding was geen sprake en zonder dat zij ervan op de hoogte waren werden zij afgerekend op het niet halen van omzettargets. Maas Groep zegt zich hier niet in te herkennen en geeft aan dat tientallen werknemers wel een vast baan hebben gekregen.

50-Plussers

Het bedrijf richt zich voornamelijk op overname van werknemers die boventallig zijn geworden door een reorganisatie. Vaak zijn dit 50-plussers. Sommige van hen werden via Linkedin benaderd, waarbij hen een droombaan werd beloofd. Wel was het opvallend dat de medewerkers in veel gevallen niet de juiste ervaring hadden voor de functie, maar dat leek niet te deren.

Geen toeval

Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt boog zich over de kwestie. “Een contract niet verlengen kan natuurlijk altijd gebeuren, maar als er een soort systematiek in zit, dan is het een valkuil.” Het lijkt erop dat Maas Groep vooral profiteert van de hoge vertrekvergoedingen. De betreffende werknemers zijn uiteindelijk niet alleen hun baan kwijt, maar ook al hun gunstige arbeidsvoorwaarden en financiële regelingen die zij als ambtenaar wel hadden.