“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bellen en sms’en zorgt voor strafontslag ambulancechauffeur

19 mei, 2017 | Ontslag-als-ambtenaar
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Tijdens een ambulance-rit met een ernstig zieke patiënt even naar je vriendin bellen en SMS-jes sturen kostte een ambulancechauffeur uit Zuid-Limburg zijn baan. De man zat vlak voor zijn prepensioen en zal nu een groot deel van zijn inkomen verliezen.

Klacht

In september 2015 vervoerde de chauffeur een zieke patiënt naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Ook de echtgenote van de patiënt reed mee. Zij constateerde dat de chauffeur tijdens de rit niet handsfree zat te bellen en daarnaast uitgebreid zat te Sms’en. Zij diende een klacht in bij de werkgever van de chauffeur. Zij vond het gedrag van de chauffeur respectloos en gevaarlijk.

Ontslag

De werkgever kon niet anders doen dan tot strafontslag overgaan. Voor de chauffeur had dit nog al wat gevolgen. Hij was 57 en zat vlak voor zijn prepensioen. Nu kon hij fluiten naar een belangrijk deel van zijn inkomen. De chauffeur was het niet eens met het ontslag en deed een beroep op de Commissie voor bezwaarschriften. Zij gaven aan dat strafontslag wel een erg zware straf was in dit geval. De werkgever trok zich niets aan van deze uitspraak en bleef bij zijn standpunt. De chauffeur besloot naar de rechter te stappen. Helaas voor de chauffeur stelt deze de werkgever in het gelijk.

Grote gevolgen

De rechter gaf aan dat hij erkent dat de gevolgen van het ontslag voor de chauffeur groot zijn, maar vindt dit wel op zijn plek. Alleen al het niet- handsfree bellen en sms’en was volgens de rechter al een goede reden voor ontslag. Daarnaast zorgde de chauffeur ervoor dat het bedrijf van de werkgever in een slecht daglicht kwam te staan. Het vertrouwen van patiënten liep door het gedrag van de chauffeur een deuk op, waardoor er sprake is van reputatieschade. De chauffeur gaat in hoger beroep.