“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ambtenaar steelt van Rijkswaterstaat en geeft geld uit aan prostituees

26 nov, 2021 | Ontslag-als-ambtenaar
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

In Zutphen werd een zaak behandeld van een van grootschalige fraude en oplichting verdachte Drutenaar. Tussen 2012 en 2019 lichtte hij als rijksambtenaar Rijkswaterstaat op. We praten over wel 2,3 miljoen euro. Dit geld sluisde hij door naar hemzelf, voor ‘kwetsbare vrouwen in nood’ oppert hij. “Misschien heb ik een enkele keer seks gehad met zo’n vrouw, maar dat was niet mijn hoofddoel.” Volgens de man was één van de oorzaken van zijn gedrag zijn slechte huwelijk.

Valse facturen

De man was medewerker bij Rijkswaterstaat en kreeg het voor elkaar om zeven jaar lang valse facturen in te dienen bij zijn werkgever. Het geld liet hij op zijn eigen rekening storten.  Valse declaraties maakte hij zo door een beetje te knippen en plakken en Google te gebruiken. Vervolgens kon hij zelf zijn facturen accorderen. Want tot 15.000 euro was hij gemachtigd om dit zelf te doen. Om uiteindelijk aan 2 miljoen euro te komen, heeft hij wel meer dan driehonderd valse facturen ingediend.

Dubbele betaling

Toch liep de man in 2019 tegen de lamp. Een collega besloot navraag te doen over een dubbele betaling door Rijkswaterstaat. De boekhouder reageerde daarop verrast en zei dat hij nooit zaken had gedaan met Rijkswaterstaat. De frauderende man had op elke valse factuur zijn eigen bankrekeningnummer, maar ook zijn telefoonnummer en e-mailadres vermeldt. Juist zodat dit soort vragen bij hem terecht zouden komen. Helaas werkte dat deze keer niet.

Kwetsbare vrouwen

Naast geld laten overmaken naar zijn eigen rekening werd dit ook doorgesluisd naar verschillende ‘kwetsbare vrouwen’. Dit maakte de zaak nog een stukje complexer, aangezien onderzocht moest worden om hoeveel vrouwen het ging en in hoeverre zij op de hoogte waren van de herkomst van het geld. Uiteindelijk heeft het door het lange onderzoek best een poos geduurd voor de zaak voor de rechter kwam.

Medemenselijkheid

De verdachte man heeft alles bekend. Maar toch gaf hij bij de rechter aan dat hij uit medemenselijkheid gehandeld heeft. Via een website kwam hij in contact met de vrouwen. Hun verhalen grepen hem zo aan, dat hij besloot ze financieel te ondersteunen.  Een van de vrouwen meldt tijdens het politieverhoor: “Hoe zieliger je deed, hoe meer geld hij gaf. Dan blijf je ook vragen, hij zei toch geen nee.” Hij zegt: “ Toen ik daar eenmaal aan begonnen was, kon ik niet meer terug. Ik werd ook bedreigd door enkele vrouwen, dat ze mijn gezin zouden afpakken als ik niet bleef betalen. Ik ben gestraft voor mijn eigen goedheid.”

Alles kwijt

De verdachte eigende zichzelf 3 tot 4 ton toe volgens officier van justitie. Allemaal eigen gebruik aan etentjes, verbouwingen, vakanties en een nieuwe auto. De officier eiste een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan zes voorwaardelijk. Het tegenvoorstel van de raadsman van de man was een voorwaardelijke celstraf. Hij vindt dat zijn cliënt al genoeg gestraft is door de scheiding van zijn vrouw, het verlies van zijn huis en het verlies van zijn baan bij de Rijkswaterstaat. Hierdoor woont de beste man weer bij zijn ouders in.

De uitspraak is over twee weken…