“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel voorkomende fouten die ouders maken bij uit elkaar gaan

30 jan, 2023 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Wanneer je uit elkaar gaat is het belangrijk de zaken goed te regelen. Wat we in de praktijk echter vaak zien is dat men te snel alles probeert te regelen. De emoties zijn hoog en ze willen het zakelijke stuk snel achter de rug hebben zodat ze door kunnen met hun eigen leven. Dit is echter niet altijd even verstandig. Helemaal als er kinderen in het spel zijn is het belangrijk goed over alles na te denken. Maak duidelijke afspraken met je ex-partner en leg deze vast in het ouderschapsplan. Wij bespreken de meest voorkomende fouten die worden gemaakt.

De meest gemaakte fouten bij uit elkaar gaan

  1. Ex-partners leggen te weinig zaken vast.
  2. Ex-partners leggen te snel iets vast
  3. Geen afspraken over ruilen
  4. Men vergeet rekening te houden met leeftijd van de kinderen

1. Ex-partners leggen te weinig zaken vast

Soms zien we in het ouderschapsplan letterlijk staan: we gaan in goed overleg uit elkaar. Dat is natuurlijk heel prettig. Wij zien het liefste dat men in goed overleg uit elkaar gaat. Echter moet je niet vergeten goede en duidelijke afspraken te maken. Het is belangrijk om de afspraken op papier te hebben staan. Ook is het belangrijk om genoeg zaken vast te leggen. Wanneer je er op een gegeven moment niet samen uitkomt heb je het ouderschapsplan om op terug te vallen. In de praktijk krijgt men op een gegeven moment toch discussie over iets. Bijvoorbeeld over wie de kinderen de Eerste of de Tweede Kerstdag krijgt. Dan is het fijn dat je het ouderschapsplan hebt waarin staat wie de even of oneven jaren heeft.

Ouders die in een vechtscheiding zitten zijn soms geneigd niets vast te leggen. Ze willen zo snel mogelijk van elkaar af zijn en zijn niet in staat te overleggen. Juist in deze gevallen is een ouderschapsplan extra belangrijk. Wij kunnen je hierbij helpen. Je kan bij ons online een ouderschapsplan maken. De online module behandelt alle belangrijke punten. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Heb je hulp van een advocaat of mediator nodig? Ook daar kunnen we je bij helpen. Bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.

2. Ex-partners leggen te snel iets vast

Wat ook voorkomt is dat ex-partners te snel afspraken maken met elkaar. Ze willen zo snel mogelijk verder met het opbouwen van hun nieuwe leven en de scheiding achter zich laten. Logisch, maar als je geen goede afspraken maakt komt het later keihard terug. Je wilt dan niet alsnog in een vervelende situatie met je ex belanden. Het is belangrijk om goed over je keuzes na te denken. Maak afspraken voor de lange termijn. Naarmate je langer uit elkaar bent krijg je ook een eigen privéleven en eventueel een nieuwe partner. Houd hier rekening mee wanneer je samen afspraken maakt. Houd ook rekening met het feit dat kinderen ouder worden.

3. Geen afspraken over ruilen

Naarmate je langer uit elkaar bent kunnen een hoop zaken veranderen. Je kinderen worden ouder, jullie kunnen beide opnieuw een relatie krijgen, etc. Door veranderingen in je situatie, kan je ook andere behoeftes krijgen. Misschien heb je volgens het ouderschapsplan in de even weken de kinderen en wil je dit nu graag aanpassen.

Het is verstandig om hier bij het opstellen van het ouderschapsplanrekening mee te houden. Zo kun je vastleggen dat er eens per jaar geruild mag worden indien een van de partners een goede reden hiervoor heeft. Hierbij kan je denken aan een nieuwe partner, het verzorgen van een zieke ouder of een nieuwe baan.

Sommige ouders gaan nog een stap verder en leggen ook al zaken vast voor het geval er een andere partner komt. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat de titels papa en mama bestemd blijven voor de ouders, belangrijke afspraken niet door stiefouders worden gedaan, etc.

4. Men vergeet rekening te houden met leeftijd van de kinderen

Houd rekening met de leeftijden van jullie kinderen bij het maken van afspraken. En zorg dat je eens in de zoveel tijd kijkt of dit aangepast moet worden. Jullie kinderen worden ouder en behoeftes kunnen veranderen. Voor een baby kan het logisch zijn dat je tot een andere zorgverdeling komt dan bij een kind van 7 jaar. Denk hier samen goed over na. Wanneer jullie kinderen oud genoeg zijn om mee te beslissen kan je ook vragen wat hun voorkeur is. Hier kan dan rekening mee gehouden worden.

Hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet in een ouderschapsplan?

Je moet aan nogal wat punten denken bij het opstellen van een ouderschapsplan. Hoe zorg je dat je geen belangrijke punten vergeet? Je kan bij jullie mediator of advocaat een ouderschapsplan platen opstellen. Zij weten exact wat hierin moet staan. Wil je kosten besparen bij de advocaat? Of vind je het fijn samen vast zaken vast te leggen? Maak dan gebruik van onze online ouderschapsplanmodule. Deze module behandelt alle belangrijke punten. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Dit rechtsgeldige ouderschapsplan neem je vervolgens mee naar jouw advocaat of mediator.