“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Uit elkaar? Hoe zit het met je huurtoeslag?

01 okt, 2019 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

Hebben jullie een huurwoning en gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit de nodige gevolgen. Want blijf jij in de woning wonen? Verhuis jij? Of misschien verhuizen jullie wel beiden vanwege de herinneringen aan de woning of de huurprijs. De situatie die je kiest, kan gevolgen hebben voor je huidige of eventuele toekomstige huurtoeslag. Het is belangrijk om je situatie op tijd door te geven aan de Belastingdienst. Om je te helpen deze en andere zaken te regelen, heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kun je onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken. Aan de hand van enkele vragen krijg je een overzicht van zaken die je moet regelen wanneer je partner en jij uit elkaar gaan.

Veelvoorkomende situaties voor huurwoningen

Wanneer je voor het beëindigen van de relatie samen in een huurwoning woonde of juist in de nieuwe situatie in een andere huur- of koopwoning trekt, kan dit invloed hebben op je huurtoeslag. De meest voorkomende situaties zijn:

Ik krijg huurtoeslag en verhuis

  • Ik verhuis naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op mijn naam
  • Ik verhuis naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op naam van mijn ex-partner
  • Ik verhuis naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op mijn naam
  • Ik verhuis naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op naam van mijn ex-partner

Ik krijg huurtoeslag en mijn ex-partner verhuist

  • De huurtoeslag staat op mijn naam
  • De huurtoeslag staat op naam van mijn ex-partner

Op belastingsdienst.nl/scheiden staat per situatie beschreven of de nieuwe situatie gevolgen heeft voor de huurtoeslag en welke stappen je hiervoor moet ondernemen.

Keuze om fiscaal partner te blijven

Wanneer je in de loop van het jaar uit elkaar gaat, kun je ervoor kiezen om nog dat hele jaar fiscale partners te zijn. Het voordeel hiervan is dat jullie je inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunnen verdelen. Zo voorkom je ook dat je ex-partner en jij onterecht aftrekposten dubbel opvoeren. Meer over samen aangifte doen lees je hier.

Recht op toeslagen

Het kan zijn dat je, wanneer je uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Ontvang je al toeslagen? Dan kan het zijn dat de hoogte van dit bedrag verandert. Wil je zeker weten dat je krijgt waar jij recht op hebt? Kijk dan op belastingdienst.nl/scheiden en maak een proefberekening. Geef daarnaast via Mijn toeslagen de wijziging ‘ Wij gaan scheiden of uit elkaar’ door. Dit kan eenvoudig door in het menu te kiezen voor ‘Wijziging doorgeven’, ‘ Gezin en huishouden’. Ga vervolgens naar ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ en beantwoord de vragen.

Ga voor meer informatie over wat scheiden of uit elkaar gaan betekent voor je belastingzaken naar belastingdienst.nl/scheiden en maak je persoonlijke scheiden-checklist.

Bron: Belastingdienst