“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

01 jul, 2022 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Trouwen vinden jullie nog een te grote stap, of is niet jullie wens, maar juridisch willen jullie toch graag het één en ander geregeld hebben. Om officieel iets vast te leggen over jullie samenzijn kunnen jullie kiezen voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Maar wat betekent dit nou eigenlijk en wat zijn de verschillen?

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract kunnen jullie afsluiten bij een notaris. Hierin kunnen jullie officiële afspraken maken over bijvoorbeeld:

  • Verdeling van de inkomsten en uitgaven
  • Hoe de verdeling van jullie bezittingen zal zijn als jullie uit elkaar gaan
  • Wat er gebeurt met jullie gezamenlijke bezittingen als één van jullie beiden overlijdt. Andere afspraken over jullie erfenis moeten jullie in een testament maken.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is eigenlijk best te vergelijken met een huwelijk. Het grootste verschil zit hem in de beëindiging. Bij een huwelijk is altijd tussenkomst van een rechter nodig, bij een geregistreerd partnerschap is dat alleen het geval als jullie minderjarige kinderen hebben. Hebben jullie die niet? Dan kunnen jullie het geregistreerd partnerschap ook ontbinden via een notaris of advocaat. Net als bij een huwelijk hebben jullie ook bij een geregistreerd partnerschap de verplichting om voor elkaar te zorgen, in voor- en tegenspoed natuurlijk, en zijn jullie automatisch elkaars erfgenaam. Ook het opstellen van huwelijkse voorwaarden is een mogelijkheid bij het geregistreerd partnerschap. Deze worden dan partnerschapsvoorwaarden genoemd.

Samenlevingscontract vs geregistreerd partnerschap: de verschillen

Erkenning en gezag

Als jullie een samenlevingscontract hebben en samen een kindje krijgen, dan moet vader of meemoeder jullie kindje erkennen bij de gemeente. Gebeurt dit na 1 januari 2023, dan wordt ook automatisch het gezag geregeld. Is jullie kindje voor die tijd geboren, dan zal dit moeten worden aangevraagd. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet. Dit gaat automatisch. Ook hebben beide ouders automatisch het gezag over jullie kind.

Van elkaar erven

Een groot verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap is waar je recht op hebt na overlijden. Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars erfgenaam. Dit betekent dat je bijvoorbeeld recht hebt op elkaars pensioen na overlijden. Bij een samenlevingscontract is hiervoor een aanvullend testament nodig.

Naamgebruik

Willen jullie graag elkaars achternaam gebruiken? Dat is alleen mogelijk als jullie een geregistreerd partnerschap hebben.

Uit elkaar gaan

Je gaat er natuurlijk van uit dat jullie nooit uit elkaar zullen gaan. Mocht dit toch gebeuren, dan kun je met een samenlevingscontract zonder tussenkomst van de rechter uit elkaar gaan. Bij een geregistreerd partnerschap is dat alleen het geval als jullie geen minderjarige kinderen hebben.

Hulp nodig bij het uit elkaar gaan?

Wonen jullie alleen samen, is er een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap? Uit elkaar gaan is nooit makkelijk. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de financiën, de kinderen en bijvoorbeeld de woning. Hier kun je ongetwijfeld wel een beetje hulp bij gebruiken. Onze juridische medewerkers staan voor je klaar. Zij beantwoorden jouw vragen en brengen je eventueel in contact met een goede mediator of advocaat om je hier verder bij te helpen. Laat jouw gegevens achter op ons contactformulier, dan bellen wij jou zo snel mogelijk even op om jouw situatie door te spreken. Dit is geheel vrijblijvend.