“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ongelukkige stellen massaal naar relatietherapeut

29 jan, 2018 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De relatietherapeuten in Nederland kunnen het werk nauwelijks aan. Steeds meer ongelukkige stellen weten de weg naar de therapeut te vinden. Ondertussen moeten zij soms maanden wachten tot zij aan de beurt zijn.

Jonge stellen

De relatietherapeuten hebben het heel druk. Het zijn vooral jonge stellen die op zoek zijn naar een manier om hun relatie weer nieuw leven in te blazen. “Het gaat vaak om mensen die een baby hebben gekregen en voor het eerst in hun relatie in aanraking komen met problemen”, zo zegt relatietherapeute Susanne Donders.

Aan de bel trekken

Hoe eerder de stellen aan de bel trekken als er problemen zijn, hoe groter de kans op succes. Wat dat betreft is het zeker een goede ontwikkeling dat jonge mensen durven toe te geven dat er iets in de relatie niet goed zit. Dit zorgt ervoor dat de schade beperkt kan blijven.

Drempel

De drempel om hulp in te schakelen als het niet goed gaat lijkt steeds lager te worden. Het taboe is grotendeels weg. Daarnaast valt relatietherapie meestal niet meer onder de verzekering. “Mensen moeten het zelf betalen. Daardoor is het minder ggz-achtig geworden. Je bent niet gek als je naar een relatietherapeut gaat. Mensen zien het meer als een soort coaching”, aldus Donders.

Scheiding voorkomen

Ook klinisch psycholoog Annette Heffels ziet de verandering en heeft het idee dat mensen het oprecht belangrijk vinden om een scheiding te voorkomen. “We hebben een aantal decennia kunnen zien dat een scheiding een ramp is. Zeker als er kinderen bij zijn. Ik denk dat mensen beter zijn gaan beseffen hoe ingewikkeld het is om na een scheiding alleen verder te kunnen leven”, aldus Heffels. Dit zou een goede reden zijn waardoor mensen meer bereid zijn te werken voor hun relatie.

Relatietherapie

Relatietherapie helpt bij meer dan 80% van de stellen. Het is soms lastig de stap te zetten, maar hou vast aan het feit dat het jullie enorm kan helpen. Samen met de therapeut ga je in gesprek over jezelf en je relatie. Wil je eerst meer weten? Onze relatietherapeuten bieden een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Vul ons contactformulier in en zij nemen zo snel mogelijk contact op om te bespreken hoe het in z’n werk gaat.

Veiligheid

Ook op het gebied van de beschikbare therapieën is er veel veranderd. “In de jaren 50 had je hele rare therapien. Deze waren niet op wetenschap gebaseerd. Een veel gebruikte methode was toen het uiten van je woede. Vooral niet opkroppen. Stellen kregen een stok met zacht schuim aan het uiteinde. Dan zeiden ze: hier, ga elkaar hier maar mee slaan. Het slagingspercentage was toen heel erg laag”, vertelt relatiedeskundige Paulien Timmer. Ondertussen zijn therapeuten tot inzicht gekomen dat het in de behandeling moet gaan om ‘veiligheid’ in de relatie. Het is belangrijk dat je partner er voor je is als je hem nodig hebt. Daar zijn veel van de huidige therapieën op gebaseerd. Stellen moeten zich veilig voelen bij elkaar en zich kwetsbaar durven opstellen.

Positieve ontwikkeling

De deskundigen zijn het erover eens. Zij vinden het een positieve ontwikkeling dat stellen eerder naar een therapeut durven te stappen om hun relatie te redden. “Hoe eerder je erbij bent, hoe beter”, aldus Susanne Donkers.