“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe werkt het verbreken van een samenlevingsovereenkomst?

02 feb, 2022 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Hebben jullie een samenlevingscontract en gaan jullie uit elkaar, dan zal dat samenlevingscontract verbroken moeten worden. Hoe werkt dit precies en waar moet je zoal op letten? Wij leggen het je uit!

Wat is een samenlevingscontract?

Ga je samenwonen, dan ben je niet verplicht om hierover iets op papier te zetten. Toch is dit vaak wel verstandig. In een samenlevingsovereenkomst kun je bepaalde afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld over wat er met de woning gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Daarnaast zorgt een samenlevingscontract er ook voor dat de ander goed verzorgd achterblijft als een van jullie komt te overlijden. Een notaris kan jullie helpen met het opstellen van een goed samenlevingscontract dat is toegespitst op jullie situatie.

We gaan uit elkaar. Wat nu?

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie een samenlevingscontract? Dan is het belangrijk om te weten dat er een aantal regels zijn waar je je aan moet houden. Het ontbinden van het samenlevingscontract zelf is niet zo spannend. Hier is geen notaris of advocaat bij nodig. Dus dat scheelt. In de meeste gevallen is het fysiek verbreken van de samenleving eigenlijk voldoende. Dat betekent dus dat verhuizen kan betekenen dat het samenlevingscontract automatisch is ontbonden. Wil je het samenlevingscontract ontbinden zonder te verhuizen, dan kun je jouw partner een aangetekende brief sturen waarin je aangeeft het contract te ontbinden.

Nakomen afspraken samenlevingscontract

In het samenlevingscontract hebben jullie duidelijke afspraken gemaakt voor het geval jullie uit elkaar gaan. Deze afspraken kunnen jullie gebruiken om jullie bezittingen te verdelen. De afspraken in het samenlevingscontract zijn de basis. In goed overleg mogen jullie hier vanaf wijken. Zaken waar jullie geen afspraken over hebben gemaakt kunnen worden verdeeld op de manier die voor samenwoners gebruikelijk is. Wat jij ooit hebt gekocht of gespaard of wat op jouw naam staat, is van jou en vice versa. Eigenlijk cd van jouw cd van mij. Zaken die jullie samen hebben aangeschaft of gezamenlijke spaartegoeden kunnen 50/50 worden verdeeld.

Ouderschapsplan

Hebben jullie kinderen en hebben jullie ook allebei het gezag? In dat geval zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan komen alle afspraken over de kinderen te staan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, verdeling van de vakanties en feestdagen en de alimentatie. Het staat jullie vrij om samen een ouderschapsplan op te stellen, maar je kan hiervoor ook de hulp van een mediator of advocaat inschakelen. Kunnen jullie nog goed overleggen en willen jullie geenkosten maken, dan kan onze gratis online ouderschapsplan jullie helpen om tot een goed ouderschapsplan te komen.

Tip:
Hebben jullie allebei een heel ander idee over bijvoorbeeld de omgangsregeling of de alimentatie? In dat geval is het wellicht slim om een eigen advocaat in de arm te nemen die je kan helpen om tot een goede regeling te komen. Ook hier kunnen wij je bij helpen door je in contact te brengen met een goede advocaat bij jou in de buurt.

Wie blijft er in de woning?

Om te bepalen wie er in de woning kan/mag blijven is het belangrijk om eerst te bekijken of het om een huur- of een koopwoning gaat. Wonen jullie in een huurwoning en staan jullie ook allebei op het huurcontract (huurder en medehuurder), dan betekent dat dat jullie allebei evenveel recht hebben om hier te blijven wonen. Jullie zullen samen moeten besluiten wie van de twee vertrekt. Wil geen van beiden vertrekken? Dan kan je een verzoek indienen bij de rechter om de woning toegewezen te krijgen. Een advocaat kan je hierbij helpen. Uiteindelijk besluit de rechter dan wie er blijft en wie er vertrekt.

Hebben jullie een koopwoning dan is het belangrijk om te bekijken wie de eigenaar is van de woning. Is jouw ex de eigenaar, dan kan jij op geen enkele manier aanspraak maken op de woning of op bijvoorbeeld een deel van de overwaarde. Hebben jullie destijds de woning samen gekocht, dan is het belangrijk om te bekijken of een van jullie de hypotheek over kan nemen en hier kan blijven wonen. Lukt dat niet, dan zal de woning verkocht moeten worden. De overwaarde wordt dan 50/50 verdeeld.

Alimentatie

Zijn er kinderen, dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de kinderalimentatie. Van partneralimentatie is bij samenwonen eigenlijk bijna nooit sprake. Dit is wel iets wat jullie kunnen vastleggen in het samenlevingscontract. Check altijd even of jullie hier afspraken over hebben gemaakt.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Het ontbinden van een samenlevingscontract brengt op zich geen kosten met zich mee. Het vastleggen van de afspraken die jullie uiteindelijk maken kan wel de nodige kosten met zich meebrengen. Laat je hier altijd goed over informeren, zodat je geen onnodige kosten gaat maken.

Heb jij hulp nodig of vragen over het ontbinden van jouw samenlevingscontract? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag en geven je juridisch advies waar je mee verder kan.