“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Sinds 2002 is het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers niet meer zo hoog geweest als nu. De laatste die maanden van 2020 kwamen er ontzettend veel ziekmeldingen binnen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

49 verloren dagen

In het laatste kwartaal van 2020 lag het aantal ziekmeldingen op 4,9%. Dit houdt in dat er op de 1000 werkdagen 49 verloren gingen door ziekmeldingen. In het laatste kwartaal van 2019 lag het aantal ziekmeldingen op 4,4%.

Coronavirus

Het hoge aantal ziekmeldingen heeft alles te maken met het coronavirus dat rondgaat. “Trendmatig liep het ziekteverzuim al wel langer op, vermoedelijk door vergrijzing, want oudere werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Maar dit is zo veel meer, dan kan het bijna niet anders te verklaren zijn dan door corona”, legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit.

Ziekteverzuim in de zorg

Dat het ziekteverzuim het hoogste niveau in 18 jaar heeft bereikt lijkt inderdaad alles met corona te maken te hebben. De meeste ziekmeldingen vonden namelijk plaats in de zorg. Hier lag het ziekteverzuim de laatste maanden van 2020 op maar liefst 6,8 procent. Binnen de zorg had vooral het personeel van verzorg- en verpleeghuizen het zwaar te verduren. Hier lag het verzuim nog een stuk hoger. Namelijk op 8,2 procent. Hierbij lijkt het te gaan om coronabrandhaarden waarbij ook het personeel werd aangestoken.

Horeca en ambtenaren

Een andere sector waarin opvallend veel mensen zich ziek meldden was de horeca. In de horeca steeg het ziekteverzuim van 2,8 naar 4,3 procent. Een opvallende stijging als je in aanmerking neemt dat de horeca een groot deel van het jaar dicht is geweest. Bij ambtenaren was een duidelijke daling in het aantal ziekmeldingen te zien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er aan het eind van 2020 meer gehamerd werd op thuiswerken.