“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werkschema botst met interne klok

08 jan, 2019 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Wordt jij altijd wakker van de wekker? Dan is het maar de vraag of je genoeg slaap hebt gehad. Toch moet je op tijd op je werk zijn. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de mensen een werkschema heeft dat botst met hun interne klok.

Genetisch bepaald

De instelling van je biologische klok is genetisch bepaald. Hierdoor kan het dus zijn dat de één een ochtendmens is en de ander meer een avondmens. Een wetenschapper aan de Universiteit van Colorado besloot onderzoek te doen naar de invloed van slaap op het functioneren van het menselijk lichaam. Want wat gebeurt er nou eigenlijk als een avondmens vroeg op moet staan voor zijn werk? In het onderzoek werden twee manieren gebruikt om te bekijken of iemands werkschema botst met zijn/haar interne klok. Ten eerste werd bekeken of mensen wakker werden van de wekker of uit zichzelf op tijd wakker werden. Daarnaast werd het slaappatroon van mensen op werkdagen en op vrije dagen met elkaar vergeleken.

Meer slaap

In totaal deden 65.000 mensen mee aan het onderzoek. Zij vulden vragenlijsten in over hun slaapgedrag. Hierin werd geregistreerd hoe laat ze naar bed gingen, hoe laat zij in slaap vielen, hoe laat zij wakker werden en of dat wakker worden kwam door de wekker. Ongeveer 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dagelijks wakker te worden door de wekker. Slaapexperts beschouwen gewekt moeten worden door een wekker als een teken dat iemand eigenlijk nog meer slaap nodig heeft. Dit was dus in 80 procent van de mensen het geval.

Sociale jetlag

Natuurlijk weet je dan nog niet hoeveel slaap deze mensen tekort komen. Zouden zij sowieso na een kwartiertje al wakker zijn geworden of uren later? Ook dit werd onderzocht. De onderzoekers noemen dit verschil tussen iemands biologische slaap-waakritme en het sociale ritme een sociale jetleg. Uit het onderzoek bleek dat bij 69 procent van de deelnemers aan het onderzoek deze sociale jetleg een uur of langer was. Bij een op de drie ging het zelfs om twee uur of meer.

Trend

Met dit in het achterhoofd lijkt de trend die momenteel in Amerika gaande is heel logisch. Daar wordt personeel door bedrijven steeds meer aangemoedigd om hun werktijden aan te passen aan hun biologische klok. Avondmensen beginnen later, ochtendmensen lekker op tijd. Op die manier zit iedereen beter in zijn vel. Dit zou weer effect moeten hebben op de productiviteit en de gezondheid van de medewerkers.