“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onvoltooide diefstal toch ontslag op staande voet

14 mei, 2018 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Als een bedrijf qua diefstal een zero-tolerancebeleid heeft dan kan ook een onvoltooide diefstal tot ontslag op staande voet leiden. Dit merkte een werknemer van een logistiek bedrijf onlangs.

Beschadigd

De medewerker kwam tijdens zijn werkzaamheden een beschadigd pakket tegen. Hij nam het besluit om die kartonnetjes met zaagbladen uit het pakket te halen en in zijn zak te steken. De rest van het pakket stopte hij in een doos. Het was een impulsieve daad. Sterker nog…hij wist niet eens wat hij met de zaagbladen wilde doen. Deze beslissing kwam hem duur te staan.

Onderzoek

Het duurde niet lang voor het incomplete en beschadigde pakket werd gevonden. Er kwam een onderzoek. De werknemer werd door een collega gewaarschuwd dat er een onderzoek zou worden gedaan en besloot de zaagbladen niet mee naar huis te nemen, maar op de voer bij de deur neer te gooien. Hij deed alsof hij ze daar zelf gevonden had. Ondanks het feit dat de zaagbladen ondertussen terecht zijn wordt er toch een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld. Zij komen al snel bij de werknemer terecht. Hij bekent en wordt direct geschorst.

Ontslag op staande voet

Niet lang na de schorsing krijgt meneer een brief waarin staat dat hij op staande voet is ontslagen. Ook al heeft de werknemer de zaagbladen niet mee naar huis genomen, er is wel sprake van een poging tot diefstal. Dit kan de werkgever niet tolereren. De werknemer is het hier niet mee eens. Hij geeft toe dat hij fout zat, maar een officiële waarschuwing was volgens hem meer op zijn plaats geweest. Het ontslag valt hem zwaar. Door zijn leeftijd zal het voor hem niet makkelijk zijn om een andere baan te vinden.

Kantonrechter

Hij besluit dan ook naar de kantonrechter te stappen en eist vernietiging van het ontslag op staande voet of een billijke vergoeding van €68.787 euro en een transitievergoeding van €20.113 euro. De rechter heeft de zaak goed bekeken en hierbij ook de persoonlijke omstandigheden van meneer in acht genomen, maar is toch tot de conclusie gekomen dat het ontslag op staande voet terecht is. De werknemer was op de hoogte van het zero-tolerancebeleid. Dit vooral omdat een logistiek bedrijf volledig moet kunnen vertrouwen op zijn werknemers. De betreffende werknemer heeft dit vertrouwen beschaamd. De werknemer wordt dan ook niet in het gelijk gesteld. Het ontslag blijft bestaan en de werknemer is verantwoordelijk voor het betalen van de proceskosten.