“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Als je je ziek meldt, verwacht je begrip van je werkgever. Soms hoor je echter dat mensen ontslagen worden na een ziekmelding. Dit gebeurde een werknemer uit Vlaardingen. De werknemer ontving een ontslagbericht via WhatsApp. In deze blog bespreken we deze specifieke situatie en de juridische aspecten van ontslag tijdens ziekte.

Ontslagen via WhatsApp

We bespreken een casus van een Vlaardingse werknemer. De werknemer raakte gewond bij een schietpartij in de metro. Iets hierna meldde hij zich zien bij zijn werkgever. Hij hoopte op begrip van zijn werkgever. Helaas was dit niet het geval. In plaats van beterschapswensen ontving hij een WhatsApp-bericht waarin stond dat het “verstandig” was om afscheid van elkaar te nemen. De werkgever gaf aan dat de werknemer in zijn proefperiode zat en dat hij weer opnieuw aan de slag kon als hij beter was.

De werknemer beschuldigde het bedrijf van discriminatie. Door het schietincident had hij PTSS ontwikkeld. En die PTSS was nu de reden dat hij werd ontslagen. Zijn werkgever gaf andere redenen voor het ontslag. De man was pas een paar weken in dienst, had zich de week voor het schietincident al ziek gemeld, kwam vaak te laat, en zat veel op zijn telefoon tijdens werktijd. Het ontslag werd daarom gerechtvaardigd binnen de proeftijd, waarin een werkgever meer vrijheid heeft om een arbeidsrelatie te beëindigen.

Juridische uitkomst bij de rechter

De werknemer spande een rechtszaak aan en eiste een billijke vergoeding, een transitievergoeding en een schadevergoeding. Hij stelde dat het ontslag in strijd was met de wet. Daarnast gaf hij aan dat PTSS een chronische ziekte is, waardoor hij beschermd zou moeten zijn tegen ontslag.

De rechter oordeelde echter anders. Het ontslag was volgens de rechter niet onrechtmatig. Er was onvoldoende bewijs dat de werknemer aan een chronische ziekte leed. PTSS wordt niet altijd als chronisch beschouwd. De werkgever had bovendien het recht om de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd te beëindigen. De werknemer kreeg alleen het achterstallige loon uitbetaald, maar moest de proceskosten zelf dragen.

Wat kun je doen bij ontslag tijdens ziekte?

Meestal ben je beschermd bij ontslag tijdens ziekte. Maar er zijn uitzonderingen, zoals een proeftijd. Als je in een vergelijkebare situatie komt, is het belangrijk om het volgende te doen:

  • Controleer je contract. Kijk of je nog in de proeftijd zit.
  • Vraag de werkgever wat de reden is van het ontslag. Laat dit schriftelijk door de werkgever vastzetten.
  • Schakel juridische hulp in als je het vermoeden hebt dat jouw ontslag onterecht is. Wij helpen je op weg, bel ons direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).

Ondanks dat het ontslag van bovenstaande situatie rechtmatig werd bevonden, is het goed om te weten dat duidelijke communicatie belangrijk is en je kennis van je rechten zijn belangrijk te weten. Twijfel je? Neem contact met ons op.