“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag na misdragingen op een bedrijfsfeestje. Mag dat?

05 feb, 2019 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Heb jij wel eens te diep in het glaasje gekeken op een bedrijfsfeestje? Of heb je een collega die steevast dronken naar huis gaat na de vrijmibo. Soms best grappig, maar soms gaat het ook echt te ver. In sommige gevallen volgt er zelfs ontslag. Maar mag dit eigenlijk wel? Wij zochten wat voorbeelden voor je op.

Billenknijpen

ProRail organiseert rond de kerst een gezellig bedrijfsuitje naar de Wadden. Helaas verloopt dit uitje niet helemaal vlekkeloos. Een van de werknemers kijkt te diep in het glaasje en begint opdringerig te doen richting zijn vrouwelijke collega. Hij heeft het uitgebreid over de billen van de collega en besluit er ook nog even in te knijpen. De werknemer (die al veertig jaar in dienst was) wordt op staande voet ontslagen. Hij is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Deze geeft aan dat het knijpen in de billen en de opmerkingen die hij heeft gemaakt echt niet kunnen, maar vindt dit geen goede reden voor ontslag. Het betrof hier een eenmalig incident. De staat van dienst van de man is goed. Daarnaast geeft de werknemer zelf ook aan dat hij zich beseft dat hij zich heeft misdragen en hier ook spijt van heeft. ProRail moet er samen met de werknemer uit zien te komen.

Vuistslag

Als ambtenaar heb je een voorbeeldfunctie. Dit geldt ook in het volgende geval. Het gaat hierbij om een militair bij de Koninklijke Marechaussee. De militairen hadden een kerstborrel. Van te voren werden zij nog gewaarschuwd om vooral niet teveel te drinken. Toch ging het mis. De militair wordt dronken en geeft na afloop van de borrel zijn vriendin (en ook collega) een vuistslag in het gezicht. De man wordt ontslagen, maar is het hier niet mee eens. Volgens hem was het een privékwestie en heeft de marechaussee hier niets mee te maken. Hij zou zoveel hebben gedronken dat hij een black-out heeft gekregen en zich niets van incident kan herinneren. Doordat hij dronken was, wist hij niet wat hij deed. De militair ging zelfs nog een stapje verder door de marechaussee de schuld te geven, omdat er tijdens de borrel alcohol werd geschonken. De rechter is er snel mee klaar. De militair is zelf verantwoordelijk voor zijn alcoholgebruik. Daarnaast is hij nog gewaarschuwd om niet teveel te drinken. Dat het om een privékwestie zou gaan gaat er bij de rechter ook niet in. De vriendin was ook een collega en daarnaast waren er andere collega’s bij aanwezig toen dit op de kazerne gebeurde. Het ontslag blijft bestaan.

Met een slok op achter het stuur

Na een personeelsfeest met een slok op achter het stuur kruipen is nooit verstandig. Helemaal als je werkt bij een transportbedrijf kan dit nogal wat gevolgen hebben. Dit gebeurde onlangs. Een werknemer van een transportbedrijf stapte na een personeelsfeest dronken achter het stuur en ramde een andere auto. De politie komt erbij en constateert een alcoholpromillage van 2,8 promille. Zodra de werkgever hier lucht van krijgt, wordt de man op staande voet ontslagen. De man stapt naar de rechter, maar heeft geen geluk. Zowel de kantonrechter als het hof zijn het eens met de werkgever. Als medewerker van een transportbedrijf en in zijn functie houdt de man zich constant bezig met veilig rijden. Juist hij had beter moeten weten. Reden genoeg voor ontslag op staande voet.