“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Liefde op de werkvloer: waar moet je op letten?

08 aug, 2022 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

Heb jij wel eens gevoelens gehad voor een collega of ben je wel eens een relatie aangegaan op het werk? Liefde op de werkvloer kan best lastig zijn. Waar moet je zoals op letten? Mag je aan je gevoelens toegeven? En heeft dit consequenties voor je werk? In deze blog staan wij stil bij zo’n situatie en geven wij je de nodige tips.

Een relatie op de werkvloer: er zijn regels!

Een werkgever kan je wettelijk gezien een relatie op de werkvloer niet verbieden. Maar de werkgever mag wel regels opstellen over hoe je hiermee om moet gaan. Vaak worden de regels over relaties op de werkvloer vastgelegd in het bedrijfsreglement, de gedragscode of het personeelshandboek. Hier staat bijvoorbeeld in dat je een relatie moet melden en hoe je ongemakkelijke situaties kan voorkomen. Jouw werkgever moet je duidelijk op dit beleid wijzen, zodat je weet wat de regels zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf onderzoek doen naar dit beleid met betrekking tot relaties met collega’s.

Relatie met een collega

Krijg je een relatie met een collega op hetzelfde niveau, dan is het belangrijk hier zakelijk mee om te gaan. Het werk mag er nooit onder lijden. Zo lang jullie je hier aan houden kan de werkgever niets inbrengen tegen jullie samenzijn. Lijdt het werk er wel onder, dan kan de werkgever ingrijpen. Een logische stap is bijvoorbeeld om een van jullie op een andere afdeling te zetten. Wel moet de werkgever hier altijd een goede reden voor hebben.

Relatie met de baas

Een relatie tussen collega’s op een ander niveau is vaak lastiger. Stel, je bent de baas van een werknemer, dan heb je een voorbeeldfunctie. Ook kan er sprake zijn van een scheve machtsverhouding of kunnen collega’s misschien het idee krijgen dat er sprake is van voortrekkerij. Wees dus voorzichtig met zo’n relatie. Daarnaast kan het de nodige problemen met zich meebrengen als de relatie over gaat. Want kun je dan nog wel voor jouw werkgever blijven werken? En wat als jouw baas je na het beëindigen van de relatie ineens wil ontslaan?

Onprettige of onveilige situaties

Werkgevers moeten altijd tijdig ingrijpen als er geval is van een onprettige of onveilige situatie. Romantische gevoelens op de werkvloer kunnen leiden tot een bron van onveilige situaties; roddels of collega’s die denken dat zij anders worden behandeld. Er ontstaat al helemaal een gevaarlijke situatie als een leidinggevende gevoelens heeft voor een ondergeschikte, maar die gevoelens niet gehoord worden. Werkgevers mogen en moeten duidelijke grenzen stellen aan risicovolle situaties of ongewenst gedrag.

Vaak is er in de werkomgeving een vertrouwenspersoon aangewezen. Voel jij je onveilig op de werkvloer? Neem dan contact op met je vertrouwenspersoon en doe je verhaal. Onderzoek of er een beleid is om onprettige omgangsvormen te melden. Bewaar alles wat je kan, zoals mailtjes, foto’s of berichten, zodat je dit kunt gebruiken als bewijs bij jouw vertrouwenspersoon of de werkgever.

Hulp van een advocaat

In sommige gevallen is het inschakelen van een vertrouwenspersoon niet voldoende en is het verstandig om verdere actie te ondernemen. Dit bijvoorbeeld als er sprake is van ongewenste intimiteiten of als je ontslag krijgt na het beëindigen van een relatie met jouw leidinggevende. In dat soort gevallen kan een advocaat jou helpen om te krijgen waar je recht op hebt.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Zit je zelf in een ongemakkelijke situatie? Neem gerust eens contact met ons op. Wij geven jou graag gratis juridisch advies over jouw situatie!