“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het recht om onbereikbaar te zijn

16 nov, 2018 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

De PvdA pleit voor een wet die officieel moet regelen dat werknemers het recht hebben om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Het constant bereikbaar zijn zou veel stress opleveren en dit zorgt er weer voor dat mensen uitvallen.

Opgebrand

“Als mensen opgebrand raken, is het te laat”, zo zegt Gijs van Dijk kamerlid van de PvdA. “Er is druk vanuit het bedrijf om berichten altijd te beantwoorden en het is moeilijk voor werknemers zich daaraan te onttrekken.” De stress die dit met zich meebrengt is mede-veroorzaker van burn-outs. Een miljoen Nederlanders heeft last van klachten die je kunt linken aan een burn-out. Onder werknemers tussen 25 en 35 jaar lijkt de druk het grootst. In deze categorie heeft bijna één op de vijf last van burn-outklachten.

Onbereikbaar

Vooral de smartphone zorgt ervoor dat we altijd en overal bereikbaar zijn. Als je ziet dat er een bericht van een collega of je baas binnenkomt heb je dan toch al snel de neiging om deze te beantwoorden, of het nou tijdens werktijd is of niet. “De jonge generatie is opgegroeid met de smartphone en met het idee dat werk en privé door elkaar lopen. Maar op een gegeven moment gaat het mis. Als lichaam en geest nooit rust krijgen, raakt de balans verstoord”, aldus Van Dijk. Om mensen hierbij te helpen wil de PvdA in de wet vastleggen dat je als werknemer in je vrije tijd onbereikbaar mag zijn. Daarnaast kunnen werkgevers natuurlijk ook hun verantwoordelijkheid nemen om niet na werktijd te appen of te mailen of erbij te vermelden dat het geen probleem is als er na het weekend pas een antwoord komt.