“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gelijke arbeidsvoorwaarden payrollers

15 sep, 2017 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

Werknemers in dienst van payrollbedrijven moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als hun collega’s met een vast dienstverband. Dit vinden Groen Links, SP en PvdA. Door de partijen wordt een initiatiefwet ingediend.

Minder beloning voor hetzelfde werk

“We hebben te lang toegestaan dat mensen minder loon, minder vakantie en minder pensioen krijgen voor precies hetzelfde werk”, zo zegt Groen Links-Kamerlid Zihni Özdil. “Twee mensen met hetzelfde werk moeten gewoon allebei dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen”, geeft PvdA-kamerlid Gijs van Dijk aan.

Payrollconstructie

In Nederland werken ongeveer tweehonderdduizend mensen via een payrollconstructie. Zij hebben geen vast dienstverband. Werkgevers schakelen payrollbedrijven in om zo de administratieve lasten uit te besteden. Helaas blijken werknemers van payrollbedrijven vaak achter te blijven in hun loon en arbeidsvoorwaarden in vergelijking met hun collega’s in vaste dienst.

Wel of niet verbieden

De Kamerleden willen payrolling niet verbieden. Zij willen alleen dat payrollers dezelfde behandeling krijgen als de werknemers van het bedrijf waar zij voor werken. De vakbonden (onder andere FNV en CNV) willen echter een stap verder gaan en willen payrolling verbieden.

Oplossing voor onzekerheid

De branchevereniging voor uitzendbureaus (ABU) vindt payrolling juist een goede oplossing voor de onzekerheid die bij zelfstandigen zonder personeel is ontstaan sinds de nieuwe zzp-wet. Door deze nieuwe wet en de boetes en naheffingen die dit met zich mee kan brengen zijn opdrachtgevers huiverig geworden om zelfstandigen aan te nemen. Payrolling biedt daar een risicoloze oplossing voor.

Oneerlijke concurrentie

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam staat helemaal achter de plannen van de Kamerleden om payrolling verder aan banden te leggen. “Payrollbedrijven kunnen goedkope arbeidskrachten bieden. Dat is oneerlijke concurrentie”.  Daarnaast oordeelde de Hoge Raad vorig jaar dat payrollers eigenlijk hetzelfde zijn als uitzendkrachten. Hiermee worden payrollers voor werkgever nog aantrekkelijker, omdat de uitzendbranche een soepeler ontslagrecht kent.