Energiebedrijf Eneco heeft aangekondigd dat tegen eind maart 2026 ongeveer 350 banen verdwijnen. Deze reorganisatie is een gevolg van de stijgende kosten voor materialen en lonen, evenals een afname in de vraag naar producten zoals warmtepompen en elektrische auto’s. Bovendien liggen grote projecten, zoals warmtenetten, op dit moment stil. Om financieel gezond te blijven en de focus op duurzaamheid te behouden, past Eneco zijn bedrijfsvoering aan.
Hoe worden de banenreducties opgevangen?
Eneco wil de impact van deze reorganisatie zoveel mogelijk beperken. Het bedrijf geeft aan dat de banenreductie grotendeels zal worden gerealiseerd door:
- Natuurlijk verloop: Het niet vervangen van vertrekkende werknemers.
- Minder externe inhuur: Het terugdringen van het aantal ingehuurde krachten.
- Vermindering van tijdelijke contracten: Het niet verlengen van tijdelijke arbeidsrelaties.
Gedwongen ontslagen wil Eneco zoveel mogelijk voorkomen, maar voor werknemers die mogelijk toch hun baan verliezen, kunnen de gevolgen groot zijn.
Blijvende focus op duurzaamheid
Ondanks de bezuinigingen blijft Eneco investeren in groene innovaties en projecten zoals wind- en zonneparken, batterijen voor energieopslagen en slimme laadtechnologieën. Eneco blijft zich richten op zijn ambitie om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn, zelfs in economisch uitdagende tijden.
Hulp nodig?
Word je geraakt door deze reorganisatie, bijvoorbeeld door een ontslag, of wil je meer weten over je rechten als werknemer? Neem dan contact op met ons. Onze juridische experts staan klaar om je te helpen met juridisch advies op maat. Samen zorgen we dat je goed voorbereid bent op wat komen gaat.