Tussen 2021 en 2023 zijn minstens 95 zorgmedewerkers ontslagen omdat ze medicijnen van hun werk meenamen. Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Vooral in ziekenhuizen komt dit vaak voor: ongeveer de helft van de ontslagen in ziekenhuizen komt door medicijndiefstal. In verpleeghuizen en de thuiszorg is dat ongeveer 15%.
Welke medicijnen worden gestolen?
Vooral benzodiazepines worden gestolen van werk. Benzodiazepines zijn sterke medicijnen die bijvoorbeeld worden voorgeschreven bij slaap- of angstklachten. Ook pijnstillers zoals tramadol en opiaten worden gestolen. Soms gebruiken zorgmedewerkers deze medicijnen zelf, soms verkopen ze de medicijnen door.
Waarom stelen medewerkers medicijnen?
Hoog werktempo, onregelmatige werktijden en persoonlijke problemen kunnen meespelen. Als een medewerker zich niet goed voelt, lijkt de stap naar het gebruiken van medicijnen kleiner. Dat kan leiden tot verslaving en uiteindelijk tot ontslag.
Maak het bespreekbaar
Door op tijd met elkaar te praten en hulp te bieden, kun je problemen en ontslag voorkomen. De zorg kampt al met grote personeelstekorten, dus het is extra belangrijk om goed op medewerkers te letten en hen te ondersteunen.
Juridisch advies nodig?
Word je ontslagen of heb je een vaststellingsovereenkomst (VSO) gekregen? Dan kun je gratis bij ons terecht voor juridisch advies of een gratis check van je VSO. Wij helpen je graag om te kijken naar je rechten en mogelijkheden.
Heb je vragen of twijfels over je (arbeids)rechten? Ook dan kijken we graag met je mee. Samen zorgen we ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.