Een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd, is een schriftelijke afspraak tussen werkgever en werknemer om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Als werknemer is het belangrijk om goed op te letten op de onderstaande punten.
Inhoud beëindigingsovereenkomst
- Reden van beëindiging, staat er dat de beëindiging in onderling overleg gebeurt?
- Einddatum: is de datum juist en overeenkomend met de opzegtermijn?
- Ontslagvergoeding: is er recht op een transitievergoeding?
- Uitbetaling van vakantiedagen en overuren: zijn deze correct berekend en opgenomen in de beëindigingsovereenkomst?
- Concurrentie- of relatiebeding: (hoelang) blijven deze van kracht na vertrek?
Recht op een WW-uitkering
Belangrijk! In de overeenkomst mag niet vermeld staan dat u zelf ontslag neemt, anders heeft u geen recht op een WW-uitkering. Er moet een neutrale of voor de werkgever geldige ontslagreden staan, zoals bedrijfseconomische redenen of een verstoorde arbeidsrelatie.
Controleer of de opzegtermijn correct is, want dit kan invloed hebben op uw WW-rechten.
Wettelijke bedenktijd
U heeft 14 dagen bedenktijd na ondertekening om zonder reden op de beslissing terug te komen. Deze termijn moet in de overeenkomst vermeld staan. Het is zeer belangrijk te realiseren dat als akkoord wordt gegaan met de inhoud van een vaststellingsovereenkomst, dat dan ook vanaf dat moment de 14 dagen bedenktermijn zal aanvangen. In de navolgende uitspraak oordeelde de rechter helaas dat werkneemster te laat een beroep op de wettelijke bedenktermijn heeft gedaan.
Hulp van VQ Advocaten
Heeft u hulp nodig bij het controleren van uw overeenkomst? Bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.