Vandaag de dag zien we steeds meer werknemers met psychische klachten op de werkvloer. Bijna een derde van de werknemers in Nederland meldt zich wel eens ziek vanwege psychische klachten. Hierbij kan je denken aan klachten zoals stress, overspannenheid of burn-outs.
Werk en privé stress
Mentale problemen zijn een groeiend probleem vormen op de werkvloer. De oorzaak ligt niet enkel in werk gerelateerde stress. Ook privéproblemen dragen bij aan psychisch verzuim. Hierdoor wordt de inzet van bedrijfspsychologen steeds belangrijker. Mensen lijken op alle vlakken in hun leven meer stress te ervaren.
De opkomst van de bedrijfspsycholoog
De wachttijden in de reguliere zorg zijn ontzettend lang. Snel hulp krijgen is vaak niet mogelijk. Daarom hebben grote arbodiensten zoals ArboNed, HumanCapitalCare en PSION de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in bedrijfspsychologen. Het aantal psychologen bij deze organisaties is aanzienlijk gegroeid om de toenemende vraag naar mentale zorg op te vangen. Zowel huisartsen als werkgevers weten deze zogenaamde bedrijfspsychologen steeds makkelijker te vinden. Werknemers nemen de hulp ook graag aan. Het stigma rondom psychologische hulp is sterk afgenomen. Er heerst dus ook niet meer zo snel schaamte.
Wat doet een bedrijfspsycholoog?
Een bedrijfspsycholoog helpt werknemers met psychische klachten die hun werk belemmeren. De zorg is kortdurend en gericht op herstel en het voorkomen van langdurig verzuim. Veelvoorkomende klachten die zij behandelen zijn spanningsklachten, burn-outs en angststoornissen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan privéproblemen die invloed hebben op het werk. Dit is belangrijk voor zowel de werknemer als de werkgever, want de kosten van een dag verzuim liggen gemiddeld rond de 340 euro.
Snelle toegang tot zorg
Lange wachtlijsten in de reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz) maken de bedrijfspsycholoog extra aantrekkelijk. Waar de wachttijd in de ggz kan oplopen tot acht maanden, kunnen werknemers via hun werkgever of de huisarts meestal binnen twee tot vier weken bij een bedrijfspsycholoog terecht. Deze snelle aanpak verkort de verzuimduur en voorkomt dat klachten verergeren.
Snelle interventie cruciaal is om werknemers goed en tijdig te helpen. Toch zijn er ook grenzen voor een bedrijfspsycholoog. Bij complexe situaties verwijzen zij door naar de huisarts voor langdurige zorg. Dit kan frustratie opleveren voor zowel werknemers als werkgevers, omdat de reguliere zorg moeilijk toegankelijk blijft. Bedrijfspsychologen doen hun best om ondersteuning te bieden waar mogelijk, zodat het werk weer vervolgd kan worden.
Win-win
De inzet van een bedrijfspsycholoog is niet alleen een investering in het welzijn van werknemers, maar ook een kostenbesparing voor werkgevers. Door vroegtijdige signalering en behandeling kunnen verzuimkosten worden beperkt en langdurig uitval worden voorkomen. Het doel is dat de medewerker weer met frisse energie aan et werk kan. De toenemende populariteit van de bedrijfspsycholoog is daarom een positieve ontwikkeling voor zowel werknemer als werkgever.