“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vechtscheiding zorgt voor overbelasting jeugdzorg

08 mrt, 2022 | Vechtscheiding
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

De problemen in de jeugdzorg zijn groot. Een van de oorzaken hiervan is het grote aantal vechtscheidingen. Een groot deel van de kinderen die een beroep doen op jeugdzorg heeft te maken met ouders die in scheiding liggen. Dit blijkt uit cijfers van Jeugdzorg Nederland.

Vechtscheidingen groeiend probleem

De cijfers liegen er niet om. In sommige regio’s  zijn er bij 80 procent van de kinderen in de jeugdzorg problemen door een scheiding. Het zijn vaak scheidingen met veel ruzies. Deze kinderen worden ongewild betrokken bij de scheiding van hun ouders. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat zij in een loyaliteitsconflict terecht komen. De kinderen hebben hier veel last van en gaan gedragsproblemen vertonen. Uiteindelijk komen zij bij Jeugdzorg terecht om hen hierbij te helpen. Het aantal kinderen dat problemen krijgt door de scheiding van hun ouders lijkt te stijgen.

Andere problemen

Los van de scheiding spelen er vaak ook andere problemen. Hierbij kun je denken aan financiële problemen of verslavingsproblematiek. Vaak heeft het één ook te maken met het ander en zijn de schulden bijvoorbeeld mede de oorzaak van de scheiding. Het aantal slachtoffers van vechtscheidingen kun je echter niet negeren. Ieder jaar krijgen zo’n 14.000 kinderen te maken met een vechtscheiding. Zij hebben in veel gevallen professionele hulp nodig.

Hechtingsprobleem

Toch gaat het niet alleen om vechtscheiding. Ook kinderen wiens ouders in goed overleg gaan kunnen uiteindelijk problemen krijgen met de scheiding. Zij kunnen door de scheiding toch emotioneel geraakt worden en hierdoor een hechtingsprobleem krijgen. Zij hebben dan behoefte aan een psycholoog.

Wat doet Jeugdzorg?

Op het moment dat kinderen waarvan de ouders in een vechtscheiding liggen bij Jeugdzorg terecht komen zal Jeugdzorg er alles aan doen om het kind te helpen. Zij vinden het vooral belangrijk om aandacht te geven aan de belangen van het kind. Toch liggen uiteindelijk de oorzaak van en de oplossing van de problemen bij de ouders. Dat maakt het extra moeilijk. Uiteindelijk zullen de ouders hun gedrag moeten gaan veranderen. Hier zit hem ook precies de moeilijkheid. Zodra ouders in een vechtscheiding liggen is het vaak niet mogelijk om een normaal gesprek met elkaar te voeren. Dit maakt het voor Jeugdzorg medewerkers extra lastig. Gemeenten waarschuwen daarom ook dat geld dat bedoeld is voor jeugdzorg nu deels wordt ingezet om ruzies tussen scheidende ouders te sussen. De tijd van jeugdzorg gaat momenteel meer op aan ouders dan aan de kinderen waar het om gaat.