“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Anti-vechtscheidingsclausule bij notaris

18 sep, 2017 | Vechtscheiding
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

Als je gaat trouwen sta je er niet bij stil dat het ook mis zou kunnen gaan. Toch krijgen stellen die gaan trouwen vanaf nu een anti-vechtscheidingsclausule aangeboden bij de notaris.

Realistisch

“Het maken van afspraken over het uit elkaar gaan als je net gaat trouwen is niet heel gezellig. Toch is het belangrijk om hier wel bij stil te staan. Wat dat betreft moet je realistisch blijven. Veel mensen gaan weer uit elkaar. Hier moet je je op voorbereiden”, aldus Lucienne van der Geld directeur van Netwerk Notarissen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding. Bij samenwoners gaat zelfs de helft van alle stellen uit elkaar. In een op de vijf gevallen eindigt een scheiding in een vechtscheiding.

Meer vechtscheidingen

Scheidingen lopen steeds vaker uit op ruzie. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Het aantal vechtscheidingen wordt dan ook steeds groter. Daarnaast zijn er daardoor steeds meer kinderen die gebukt gaan onder de gevolgen van een vechtscheiding. Daarom is het belangrijk om vechtscheidingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Anti-vechtscheidingsclausule

Nu is er het initiatief om een anti-vechtscheidingsclausule bij de notaris te tekenen als stellen gaan trouwen. Deze clausule is bedoeld om conflicten zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden er in de clausule bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de manier waarop de partijen met elkaar communiceren, maar ook over de tijd die iemand er maximaal over mag doen om te reageren op documenten. Ook kun je zwart op wit laten vastleggen dat je geen spullen van elkaar mag beschadigen. Kom je de afspraken uiteindelijk niet na, dan kunnen er boetes opgelegd worden. “Tijd rekken, moddergooien en andere zaken die de scheiding alleen maar moeilijker maken, worden hiermee zo veel mogelijk voorkomen”, zo zegt Van der Geld.

Ouderschapsplan

Veel mensen die ondertussen gescheiden zijn geven aan dat betere afspraken vooraf veel ellende had kunnen voorkomen. Dit is ook het doel van de anti-vechtscheidingsclausule. Er kan ook een paragraaf over de kinderen worden opgenomen in de clausule. Dit kan bij een scheiding dienen als uitgangspunt van het ouderschapsplan. “Het is gemakkelijker om afspraken te maken als je relatie goed en de scheiding nog niet in zicht is”, vertelt Van der Geld.

Vrije keuze

Stellen die willen gaan trouwen kunnen er zelf voor kiezen of zij een anti-vechtscheidingsclausule willen afsluiten of niet. Dit is vrije keus. De clausule is een initiatief van Netwerk Notarissen. Hier kan de clausule worden aangevraagd.