“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Waarom zorgt corona eigenlijk voor meer scheidingen?

9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Al vanaf het begin van de hele coronacrisis waarschuwde de Vereniging van Familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) er al voor dat hierdoor wel eens een scheidingspiek zou kunnen ontstaan. Een echte piek bleef nog even uit, maar ondertussen zien veel advocaten en mediators het aantal scheidingen langzaamaan toenemen. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat zo’n pandemie ervoor zorgt dat mensen uit elkaar gaan?

Op elkaars lip

Dat steeds meer mensen besluiten uit elkaar te gaan kan meerdere redenen hebben. Ten eerste zitten we elkaar (door het thuiswerken) steeds meer op de lip. Waar je eerder je eigen ding kon doen, moet je nu ineens rekening houden met jouw partner. Waar je eerder op je werk gezellige contacten had met je collega’s en bij de koffieautomaat, kom je nu alleen je partner tegen in de keuken. Bij thuiskomst hoef je niet meer te vertellen over jouw dag, want jouw man/vrouw heeft alles al meegekregen. Daarnaast erger jij je misschien rot aan zijn luidruchtige zoomgesprekken en irriteert hij zich aan de toon waarop jij met klanten praat. Je kan elkaar niet meer ontlopen. Het aantal irritaties kan hierdoor flink toenemen. Uit elkaar gaan lijkt dan een goede uitweg.

Geen uitlaatklep

Ieder mens heeft een stukje vrijheid nodig. Iets voor jezelf waar jij je ei in kwijt kan en wat je doet zonder jouw partner. Voor de ene is dat sport. De ander gaat het liefst gezellig met vrienden en vriendinnen naar de kroeg. Dit soort uitlaatkleppen zijn belangrijk voor je eigen levensgeluk, maar ook om je relatie goed te houden. Je kan je energie en frustraties ergens anders kwijt en weet hierdoor ook dat je meer bent dan alleen de man of vrouw van… Nu deze uitlaatklep door corona in veel gevallen is weggevallen heb je alleen nog maar elkaar. In sommige gevallen zal een druk sociaal leven of veel buiten de deur zijn om te sporten ook een manier zijn om problemen in de relatie niet onder ogen te hoeven zien. Ook dat masker valt nu af, waardoor relaties op springen staan.

Het huishouden en de kinderen

Uit een onderzoek in Engeland blijkt dat het percentage vrouwen dat het intiatief neemt voor de scheiding behoorlijk is gestegen. De reden hiervoor ligt ook in het feit dat zij teleurgesteld zijn dat zij, ook nu hun man thuis is, nog altijd degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor het huishouden en de kinderen. Dit valt tegen. In eerste instantie denken vrouwen juist dat hun man wel zal bijspringen als hij toch thuis is en zien zij dit als een goede kans om wat meer quality time met elkaar door te brengen. De verwachtingen liggen te hoog, waardoor uiteindelijk de bubbel barst als blijkt dat zij nog steeds degenen zijn die alles thuis regelen. Dit brengt teleurstelling met zich mee, waardoor er uiteindelijk twijfel ontstaat over de relatie.

Stress

Ook stress is een belangrijke factor als het gaat om de oorzaak van een scheiding. De hele coronacrisis kan voor veel mensen veel stress met zich meebrengen. De een zit in de risicogroep en is bang om ziek te worden, terwijl de ander in de horeca werkt en zijn/haar inkomsten steeds verder ziet afnemen. Deze stress heeft ook invloed op je relatie en kan de oorzaak zijn van de scheiding.

Zoek hulp!

Gaat het bij jullie niet zo goed? Dat is dus helemaal niet raar. Kijk wat je er samen aan kunt doen en zoek hulp. Wie weet kan relatietherapie jullie weer op het goede spoor zetten. Is de koek echt op en willen jullie de scheiding gaan regelen? Zorg dan dat je de juiste specialist in de arm neemt. Een mediator of advocaat kan je goed helpen. Wil je weten wie er bij jou in de buurt zit? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw situatie weten zij precies wie hier het beste bij kan helpen!