Wist je dat kinderen vanaf 12 jaar zélf contact mogen opnemen met de rechter? Dit heet de informele rechtsingang. Bijvoorbeeld als een kind de omgangsregeling wil veranderen, liever bij één ouder wil wonen of vindt dat er iemand nodig is die zijn belangen behartigt. Deze mogelijkheid is er zodat kinderen kunnen meepraten over belangrijke beslissingen in hun leven. Maar hoe werkt dat precies? En wat kun je als ouder doen om je kind hierbij te helpen?
Op welke manier kan een kind zelf de rechter benaderen?
De informele rechtsingang is een eenvoudige manier voor kinderen om de rechter te vertellen wat ze willen. Het kind hoeft geen officiële procedure te starten of een advocaat in te schakelen. Een brief of telefoontje naar de rechtbank is voldoende. Kinderen kunnen ook een e-mail sturen of het digitale contactformulier op de website van de rechtbank invullen. Belangrijk is dat ze duidelijk hun naam, leeftijd en verzoek vermelden.
Daarna beslist de rechter wat er gebeurt. Dit kan de rechter besluiten:
- De rechter kan het kind uitnodigen voor een persoonlijk gesprek (zonder ouders erbij).
- De rechter kan ouders en instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming erbij betrekken.
- De rechter mag besluiten om het verzoek niet te behandelen.
- De rechter neemt een beslissing op basis van wat het beste is voor het kind en houdt daarbij rekening met alle omstandigheden.
Na het gesprek met het kind kan de rechter besluiten dat er meer onderzoek nodig is. Soms schakelt de rechter de Raad voor de Kinderbescherming in voor advies. Ook kan de rechter besluiten om het onderwerp via een officiële procedure verder te behandelen. Het kindgesprek is vertrouwelijk. De rechter vertelt de ouders niet letterlijk wat het kind heeft gezegd. Wel kan de rechter delen wat belangrijk is voor de beslissing.
Wanneer mag een kind zelf contact opnemen met de rechter?
Kinderen van 12 jaar of ouder mogen zelf contact opnemen met de rechter. Soms mag een kind jonger dan 12 ook contact opnemen met de rechter. Dat mag alleen als het kind goed kan uitleggen wat het wil en de rechter vindt dat het kind dat zelf kan beslissen. Kinderen kunnen de rechter bijvoorbeeld vragen om:
- Een wijziging in de omgangsregeling, bijvoorbeeld als ze een ouder meer of minder willen zien.
- Een aanpassing in het gezag, bijvoorbeeld als ze willen dat één ouder alleen beslissingen neemt over hen.
- Een bijzondere curator in te schakelen, iemand die onafhankelijk is en alleen kijkt naar wat goed is voor het kind en daarover met de rechter praat.
- Afspraken te maken over hoe ouders elkaar informeren of met elkaar overleggen
Een kind mag bij het schrijven van de brief of e-mail hulp vragen aan iemand die hij of zij vertrouwt. Denk aan een leerkracht, een kindbehartiger (iemand die het kind ondersteunt en begeleidt bij scheidingsproblemen) of een begeleider.
Hoe kun je jullie kind hierbij helpen?
Sommige ouders schrikken als hun kind zelf contact opneemt met de rechter. Toch is deze mogelijkheid er om kinderen een stem te geven in beslissingen die hen raken. Dat betekent niet dat de rechter altijd doet wat het kind vraagt. De rechter kijkt naar het belang van het kind als geheel.
Dit kun je als ouder doen
Misschien weet je als ouder in het begin niet dat je kind contact heeft opgenomen met de rechter. Dat is normaal. De rechter laat het later weten en kan je uitnodigen voor een gesprek. Als ouder kun je op verschillende manieren je kind ondersteunen:
- Luister naar je kind. Neem het signaal serieus en ga open in gesprek.
- Schakel een kindbehartiger in als je kind iemand nodig heeft die hem of haar begeleidt en ondersteunt.
- Vraag de rechter om een bijzondere curator als je denkt dat je kind in een juridische procedure iemand nodig heeft die opkomt voor zijn of haar belangen.
- Wil je iets veranderen in omgang of gezag? Dan kun je zelf een verzoek indienen bij de rechter.
Heb je vragen of wil je overleggen wat jij of je kind het beste kan doen? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in op onze website.