“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden van tafel en bed. Wat is dat precies?

9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Misschien heb je de term ‘scheiden van tafel en bed’ wel eens gehoord. Toch zijn er maar weinig mensen die precies weten wat het inhoudt. Wat is een scheiding van tafel en bed, wanneer kies je hiervoor i.p.v. een ‘gewone’ scheiding en wat zijn de gevolgen?

Scheiding van tafel en bed is tussenoplossing

Een scheiding van tafel en bed kun je eigenlijk zien als een tussenoplossing voor gehuwden die (nog) niet officieel willen scheiden, maar wel gescheiden van elkaar willen leven. Op papier blijf je met elkaar getrouwd, maar je bent wel los van elkaar. Vroeger werd de scheiding van tafel en bed ook vaak gebruikt bij stellen die door het geloof niet mochten scheiden. Nu gebeurt dat af en toe nog wel eens, maar niet veel meer. Je kan alleen scheiden van tafel en bed als je bent getrouwd. Is er een geregistreerd partnerschap, dan is een scheiding van tafel en bed niet mogelijk.

Wat gebeurt er bij een scheiding van tafel en bed?

Je zou denken dat het bij een scheiding van tafel en bed alleen gaat om apart van elkaar wonen en je inschrijven op verschillende adressen, maar er komt aanzienlijk meer bij kijken. Besluiten jullie te gaan scheiden van tafel en bed, dan wordt de gemeenschap van goederen (of beperkte gemeenschap) omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Dit houdt in dat alles wat jullie hebben verdeeld wordt, net als bij een normale scheiding. Denk aan de woning, de inboedel, het vermogen en eventuele schulden. Nadat deze verdeling heeft plaatsgevonden, zijn jullie allebei verantwoordelijk voor je eigen vermogen, inkomsten en schulden. Je woont dus niet alleen apart van elkaar, maar ook qua bezittingen zijn jullie los van elkaar.

Hoe regel je een scheiding van tafel en bed?

De procedure van een scheiding van tafel en bed lijkt erg op die van een normale scheiding. Dit betekent dat je ook hier een advocaat bij nodig hebt, die het verzoek tot scheiden van tafel en bed indient bij de rechtbank. De verdeling wordt op papier gezet en zijn er kinderen, dan komt er een ouderschapsplan en worden er afspraken gemaakt over de kinderalimentatie en eventuele partneralimentatie.  Je kunt eigenlijk zeggen dat de gemaakte afspraken niet anders zijn dan bij een normale scheiding. Een advocaat of mediator kan jullie hierbij helpen. Uiteindelijk moet er dus eigenlijk net zoveel geregeld worden als bij een ‘gewone’ scheiding. Dit betekent ook dat een scheiding van tafel en bed ongeveer even duur is als een reguliere scheiding.

Het inschrijven van de scheiding

Het grote verschil is dat de scheiding van tafel en bed niet wordt ingeschreven bij de gemeente. Hierdoor blijf je officieel dus nog met elkaar getrouwd. Wel wordt de scheiding opgenomen in het huwelijksgoederenregister van de rechtbank. Door deze inschrijving kunnen eventuele schuldeisers zien dat jullie niet meer financieel verbonden zijn aan elkaar. De beschikking moet wel binnen 6 maanden worden ingeschreven, anders is deze niet geldig.

Waarom kiezen voor een tafel en bed scheiding?

Waar de scheiding van tafel en bed vroeger vooral werd gebruikt, omdat het geloof scheiden niet toestond, is daar tegenwoordig bijna geen sprake meer van. Toch zijn er nog tal van andere redenen om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Weten jullie bijvoorbeeld nog niet zeker of je wel wil scheiden, dan kan dit een goede tussenoplossing zijn. Ook als er financiële problemen zijn of een van de partners bijvoorbeeld een verslaving heeft en de ander hier financieel in meetrekt is een scheiding van tafel en bed een oplossing. Op financieel vlak komen jullie los van elkaar, waardoor ieder verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen inkomen, vermogen en schulden.

Gevolgen scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed heeft een aantal belangrijke gevolgen:

  • De gezamenlijke gemeenschap wordt beëindigd. Alle bezittingen, inkomen en vermogen zijn niet meer gemeenschappelijk. Verzekeringen en pensioenen ook niet meer. Alhoewel het nabestaandenpensioen nog wel mag doorlopen.
  • De onderhoudsplicht naar elkaar toe blijft bestaan. Er komt vaak kinder- en partneralimentatie aan te pas. Dit werkt hetzelfde als bij een normale scheiding.
  • Het gezamenlijke ouderlijke gezag voor de kinderen blijft bestaan. In een ouderschapsplan maak je samen afspraken over onder meer de omgangsregeling.
  • Het ouderdomspensioen kan worden verdeeld, ondanks dat je nog niet officieel gescheiden bent.
  • Je bent niet meer verantwoordelijk voor eventuele schulden die een ander maakt. Schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan moeten nog wel verdeeld worden.
  • Jullie zijn geen toeslagpartners meer.
  • Je bent geen fiscaal partners meer van elkaar.
  • Wil je gaan samenwonen met een nieuwe partner, dan kan dat. Trouwen of een geregistreerd partnerschap aan gaan kan niet. Dan moet je officieel gescheiden zijn.
  • Je bent geen erfgenaam meer van elkaar. Wil je dit wel zijn, dan kun je een testament laten vastleggen bij de notaris.
  • Als je niet meer op hetzelfde adres woont, kun je een aanvraag doen voor een bijstandsuitkering. Je krijgt dan een uitkering voor alleenstaanden toegewezen.

Omzetten scheiding van tafel en bed

Je kunt je hele leven gescheiden van tafel en bed blijven. Maar misschien wil je wel officieel scheiden, of juist weer gaan trouwen. Wat dan? In dat geval is het mogelijk om de scheiding van tafel en bed om te zetten naar een officiële scheiding. Wil je de scheiding van tafel en bed omzetten naar een officiële scheiding, dan moet je de scheiding van tafel en bed officieel beëindigen. Een advocaat kan dit bij de rechtbank voor je regelen. Dit kan overigens pas na drie jaar. Er is een uitzondering, als de ex-partner mee wil werken om eerder te scheiden.

Soms komt het voor dat je het weer samen wil proberen. Ook hiermee kan de advocaat je helpen dit in te dienen bij de rechtbank, zodat je weer officieel getrouwd bent.

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over scheiden van tafel en bed of ben je op zoek naar iemand die je kan helpen om alles goed te regelen? Onze juridische medewerkers staan voor je klaar. Je kan bij ons terecht voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Ook kunnen wij je vrijblijvend in contact brengen met de juiste advocaat of mediator bij jou in de buurt. Bel ons gerust op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier.