“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Heb jij een hoog opleidingsniveau en heb jij een relatie met iemand met hetzelfde opleidingsniveau? Dan is jullie relatie het meest stabiel. Hebben jullie verschillende opleidingsniveau’s of zijn jullie allebei lager opgeleid, dan is de kans op een scheiding groter. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder scheidingen

Bij koppels die allebei hoogopgeleid zijn, vinden minder scheidingen plaats. Na een relatie van twaalf jaar is 81 procent van deze hoogopgeleide stelletjes nog bij elkaar. Bij stellen met een lage opleiding ligt dit percentage op 69 procent. Is één van de partners laag geschoold en heeft de ander een hogere opleiding, dan ligt het percentage hier tussenin.

Bewijs

Het onderzoek zorgt voor bewijs dat lange tijd ontbrak. “We hoorden al vaker dat hoger opgeleide koppels minder snel uit elkaar gaan, maar we hadden nog geen onomstotelijk bewijs”, vertelt CBS-woordvoerder Tanja Traag. In het onderzoek werden naar het opleidingsniveau ook andere factoren onder de loep genomen. Zo werd ook gekeken naar leeftijd, woonsituatie, het hebben van kinderen en de hoogte van de inkomens. “We waren benieuwd of – als al die andere factoren gelijk zijn – het onderwijsniveau nog steeds van belang is. Dit was inderdaad het geval.”

Probleemoplossend vermogen

Maar hoe komt het nou eigenlijk dat stellen met een hoog opleidingsniveau minder snel uit elkaar gaan? “Dat is moeilijk te zeggen en is lastig meetbaar. Als je kijkt naar de literatuur en verschillende psychologische theorieën, zou je kunnen denken dat hoog opgeleide mensen een groter probleemoplossend vermogen hebben en dat ze daarom misschien makkelijker de weg naar hulpverlening weten te vinden”, zegt Traag. “Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat stellen met eenzelfde onderwijsniveau meer worden geaccepteerd door de samenleving. Problemen zie je vaker bij een groot leeftijdsverschil, of wanneer beide partners een ander geloof aanhangen: dat valt buiten het ‘gewone’ plaatje. Maar dit zijn hypotheses”, aldus Traag.