“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minder huwelijken en minder scheidingen

9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam met opmerkelijke cijfers op de proppen. Het aantal echtscheidingen daalt en is sinds 1980 nog nooit zo laag geweest. Ook stappen er steeds minder mensen in het huwelijksbootje.

Ongehuwd samenwonen

Dat het aantal huwelijken daalt, betekent dat ongehuwd samenwonen steeds populairder wordt. Ook mensen met kinderen kiezen er steeds vaker voor om niet te trouwen, maar gewoon samen te blijven wonen. Het lijkt erop dat de algemene opinie over het huwelijk verandert. Waar het vroeger de standaard was om te trouwen en kinderen te krijgen, is het huwelijk nu een stuk minder noodzakelijk geworden.

Daarnaast wachten stellen tegenwoordig ook langer voor zij in het huwelijksbootje stappen. Zo trouwen er nog maar weinig mensen voor zij 25 zijn. Zij denken langer na voor zij deze beslissing nemen en dit zorgt er vervolgens ook voor dat het een meer weloverwogen beslissing is, waardoor het ook langer goed gaat.

Ieder jaar minder scheidingen

Hoe minder mensen er gaan trouwen, hoe minder mensen er gaan scheiden. Deze trend lijkt door te zetten. Zo eindigden in 2014 10,4 op de duizend huwelijken in een scheiding. In 2021 besloten minder dan 8 op de duizend echtparen om te gaan scheiden. Het aantal ouders dat na de geboorte van een kind uit elkaar gaat neemt wel toe, maar hierbij gaat het dan dus om samenwonende stellen.

Corona, recessie en huizenmarkt

Los van het feit dat er minder getrouwd wordt en mensen beter nadenken over het huwelijk zijn er natuurlijk ook nog andere belangrijke factoren die een grote rol spelen in de daling van het aantal scheidingen. Zo zorgde corona ervoor dat mensen hun baan kwijt raakten of zonder inkomen zaten en een scheiding gewoonweg niet konden betalen. Ook maakte corona het regelen van de scheiding een stuk lastiger. De recessie waar we nu inzitten draagt daar ook aan bij. Als huishoudens ieder dubbeltje moeten omdraaien om de energierekening te kunnen betalen, kunnen zij zich een scheiding helemaal niet veroorloven.

Ook de huizenmarkt zorgt ervoor dat mensen langer bij elkaar blijven. Want zie maar eens een andere woning te vinden. Waar kun je terecht als je op dit moment besluit om uit elkaar te gaan?

Dit zijn allemaal factoren die meespelen. Het zou ons dan ook niet verbazen als er een scheidingsgolf komt op het moment dat de rust is wedergekeerd.