“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe zit het met de Wet pensioenverdeling bij scheiding?

9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Op 1 juli 2022 zou de Wet pensioenverdeling bij scheiding (Wps) in werking treden. De wet zou al het gedoe omtrent pensioenen bij scheiden een stuk makkelijker en inzichtelijker maken. Veel advocaten en mediators keken dan ook al reikhalzend uit naar de komst van deze nieuwe wet. Helaas kwam er een kink in de kabel. Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioen maakte namelijk bekend dat de invoering van de wet wordt uitgesteld tot het nieuwe pensioenstelsel wordt ingevoerd in januari 2027. Dit omdat het voor de pensioenuitvoerders makkelijker is om alles in een keer door te voeren.

Hoe is het nu geregeld met het pensioen na de scheiding?

Op de Wet pensioenverdeling moeten we dus nog een flink tijdje wachten. Dat betekent dat we nog een poosje op de oude voet verder moeten. Op dit moment is er de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps). Deze wet zorgt ervoor dat ex-partners na de scheiding recht hebben op de helft van elkaars pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Op zich geen probleem, maar het is momenteel wel zo dat je dit zelf binnen twee jaar na de scheiding moet melden bij de pensioenverstrekker. Doe je dat niet, dan ben je voor de uitkering van jouw deel van het pensioen van de ex compleet afhankelijk van de medewerking van de ex. Hij/zij moet het geld dan zelf naar jou gaan overmaken en dat brengt nog wel eens problemen met zich mee.

Daarnaast ben je voor het ontvangen van jouw deel van het pensioen afhankelijk van de keuzes die jouw ex maakt. Besluit hij/zij later met pensioen te gaan, dan zal jij ook op jouw deel moeten wachten.

Bij de nieuwe Wps blijf je recht houden op de helft van het opgebouwde pensioen, maar krijgt iedere partner zijn eigen pensioenrecht. Jij hebt dus zelf zeggenschap over jouw deel en bepaalt bijvoorbeeld ook zelf wanneer dit wordt uitgekeerd. Je bent daarbij dan niet meer afhankelijk van de medewerking van de ex. Dit maakt alles een stuk makkelijker.

Wat als je bij het maken van afspraken al rekening hebt gehouden met de nieuwe wet?

Het regelen van een scheiding neemt aardig wat tijd in beslag. Daarom is de kans groot dat er al stellen zijn die bij het maken van hun afspraken zijn uitgegaan van de nieuwe regels. Nu de invoer hiervan wordt uitgesteld, kan dit problemen opleveren. Denk er vooral aan dat het belangrijk is om jullie afspraken op tijd te melden bij de hypotheekverstrekker. Daarnaast kan het zeker slim zijn om contact op te nemen met de advocaat of mediator die jullie geholpen heeft bij de scheiding, om te bekijken wat voor invloed het uitstellen van de Wps heeft op jullie afspraken.