“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gescheiden? Dan kan je niet zomaar op vakantie naar het buitenland.

9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Zomervakantie! Voor velen een fijn vooruitzicht. Alleen als je gescheiden bent en met de kinderen zorgeloos op vakantie wilt kan het nog wel eens uitlopen op een teleurstelling. Soms geeft je ex geen toestemming voor je geboekte vakantie. Heel erg vervelend en de grote vraag is dan: wat nu?

Bewust dwarsliggen

De wet stelt dat voor vakanties buiten de landsgrenzen met minderjarige kinderen toestemming van de andere ouder nodig is, althans als beide ouders het gezag over hun kinderen hebben. Alleen is dit niet altijd bekend bij gescheiden ouders. Advocaat Mr Camiel Aarts van Bouwman Advocaten in Schijndel legt uit: “Aan de ene kant is er een groep mensen die inderdaad niet op de hoogte is. Ze hebben alles geregeld en geboekt en dan komen ze erachter dat hun ex niet akkoord gaat. Aan de andere kant is er ook een groep die heel goed weet dat er toestemming nodig is en bewust dwarsliggen.”

Welzijn van het kind

Wanneer jouw ex geen toestemming geeft voor je geboekte vakantie kan een kort geding of spoedprocedure uitkomst bieden. Een rechter kijkt bij deze aanvragen altijd naar het welzijn van het kind. Als een rechter merkt dat een ex bewust dwarsligt prikken ze daar gelukkig snel doorheen en worden ouders negen van de tien keer in het gelijk gesteld. “Rechters geven eigenlijk alleen geen toestemming als een ouder op vakantie wil naar een onveilig gebied. Of als ouders de kinderen niet willen laten vaccineren terwijl dat wel moet volgens het RIVM. Ook het te laat doorgeven van de vakantie bij je ex kan een reden zijn voor een rechter om geen toestemming te geven.”, aldus Camiel Aarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Om teleurstelling en juridisch getouwtrek te voorkomen is het slim om hier tijdens het scheidingproces al rekening mee te houden. Camiel Aarts licht toe: “Als mensen bij ons komen voor een scheiding wijzen wij ze hier op. De verdeling van de vakanties maakt deel uit van het ouderschapsplan.” Ondanks vooraf gemaakte afspraken in het ouderschapsplan moet je jouw ex-partner om toestemming vragen voor je vakantie op het moment dat de vakantie zich aandient. Doe dit op tijd. Op deze manier heb je de grootste kans dat jouw ex akkoord gaat of -als dat niet het geval is- nog voldoende tijd hebt om de rechter om vervangende toestemming te vragen.

Tip: Geeft jouw ex geen toestemming voor jouw vakantie? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken een advocaat bij jou in de buurt die je verder kan helpen.