Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd en zijn er geen huwelijkse voorwaarden opgemaakt? Dan zijn jullie automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat al jullie vermogen en bezittingen bij een scheiding eerlijk moeten worden verdeeld. Ieder krijgt de helft. Dit geldt zowel voor de spullen die jullie hebben als voor vermogen en schulden.

Huwelijkse voorwaarden

Zijn er wel huwelijkse voorwaarden opgemaakt, dan hebben jullie destijds bij de notaris duidelijke afspraken gemaakt over de verdeling van alle eigendommen. Bij een scheiding moeten deze afspraken worden nageleefd.

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden

 

Soms kan het slim zijn om jullie huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. Dit bijvoorbeeld als een van jullie een eigen bedrijf begint. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen bescherm je de continuïteit van het bedrijf en daarnaast ook de partner die buiten het bedrijf staat. Jullie moeten het wel allebei eens zijn met deze wijziging. Het is namelijk niet mogelijk om eenzijdig huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Notaris

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je terecht bij een notaris. Deze geeft jullie advies en zorgt ervoor dat alle afspraken die jullie willen maken goed op papier komen te staan. Zijn jullie op zoek naar een notaris om hierbij te helpen? Wij brengen je graag in contact met een goede, betaalbare notaris bij jou in de buurt.