In een huurcontract staan alle afspraken die de verhuurder en huurder met elkaar gemaakt hebben. Hierbij kan je denken aan de huurprijs, afspraken over de onderhoudsverplichting, wijze van betaling en een omschrijving van de te huren woonruimte. Als er sprake is van tijdelijke huur moeten er andere specifieke zaken in het contract staan. Zorg altijd dat u het huurcontract op papier zet. Op zich is een mondeling huurcontract ook geldig, echter je hebt niets zwart op wit. Zaken zijn dan ook moeilijk te bewijzen. Zorg altijd dat het huurcontract overeenkomst met jouw specifieke wensen. Het is verstandig hierbij een advocaat huurrecht in te schakelen.

Huur opzeggen

In Nederland is er in veel gevallen sprake van zogenaamde huurbescherming. De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. De wet bepaalt in welke gevallen de verhuurder het huurcontract kan ontbinden. Hierbij maakt het niet uit of er sprake is van een tijdelijk huurcontract of een huurcontract voor onbepaalde tijd. De wet heeft bepaald dat een verhuurder de woonruimte mag opzeggen wanneer:

  • Er sprake is van wanprestatie door betalingsachterstand of overlast;
  • De verhuurder de woonruimte dringend zelf nodig heeft (gelden regels voor);
  • De verhuurder een redelijk nieuw voorstel doet voor een nieuw huurcontract en de huurder dit niet accepteert;
  • De verhuurder op de plaats van de woning een gebouw wil neerzetten dat past in het bestemmingsplan;
  • Er sprake is van hospitahuur kan de verhuurder de eerste negen maanden opzeggen.

Soorten huurcontracten

Voor verschillende soorten situaties zijn er verschillende soorten huurcontracten. Bij bepaalde type huurwoningen kunnen extra afspraken van belang zijn. Bijvoorbeeld voor de verhuur van kamers. Ook voor huur van bepaalde tijd zijn specifieke afspraken van belang. Bekijk altijd goed welke wettelijke bepalingen voor jou gelden. Hierbij is het verstandig een advocaat huurrecht in te schakelen. Zij zijn op de hoogte van alle wettelijke bepalingen en zorgen dat het huurcontract past bij jouw situatie.