“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Erfenis verdelen? Bespaar tijd en maak de kans op een conflict kleiner.

Het is een gegeven waaraan men in het algemeen liever niet denkt, maar waar meer dan 100.000 gezinnen ieder jaar voor staan: het verdelen van een erfenis. In meer dan een kwart van de families waar de verdeling van aardse zaken noodzaak is, leidt het tot een verslechtering van de familierelaties. De emotionele waarde van spullen is logischerwijs een belangrijke boosdoener, maar ook het onverwacht lange traject die een goede verdeling met zich meebrengt, maakt het voor veel mensen lastig om er samen goed uit te komen. Versimpeling, inkorten van de looptijd en waardering van emotie zijn de basis van Eerlijkverdelen, een initiatief van onder andere Otto Lagemaat.
Eerlijkverdelen is de eerste online hulp waarmee familieleden zelf eenvoudig en eerlijk spullen uit een erfenis in kaart kunnen brengen en onderling verdelen. Driekwart van de families in Nederland probeert zelf de verdeling van een nalatenschap te doen. Het is dan ook juist deze groep familieleden waar Eerlijkverdelen zich op richt. Het idee komt van een vijftal initiatiefnemers die vanuit eigen ervaring en samen met oud erfgenamen, notarissen en mediators deze online dienst hebben ontwikkeld.

Otto Lagemaat, mede-initiatiefnemer en een van de twee eigenaren: ‘Helaas haalt het verdelen van een erfenis het beste en het slechtste bij mensen naar boven. Door emoties en het toenemend aantal gebroken gezinnen liggen conflicten bij een afwikkeling op de loer. Ik vind het zo verdrietig wanneer er een conflict ontstaat over spullen die in de eerste plaats niet eens van de mensen waren die in de situatie betrokken zijn. Het viel ons op dat meer dan 70 % van families zelf de erfenis afwikkelt. Mensen waarderen onafhankelijke hulp op het moment dat ze er behoefte aan hebben. Wat is onafhankelijker dan een online verdeelcoach? Het vertrouwen in dit soort oplossingen is de afgelopen jaren sterk gegroeid en mensen zijn er gewend aan geraakt. De families geven aan dat ze het gebruik als eenvoudig ervaren en dit steun biedt bij de afwikkeling van de verdeling’.
Met de site en app van Eerlijkverdelen inventariseren families hun waardevolle items in een nalatenschap. Iedere erfgenaam bepaalt wat voor hem/haar de economische en emotionele waarde van een bezitting is. Hierdoor wordt ieders waarde van de verschillende items in een nalatenschap inzichtelijk en kan de erfenis middels dit overzicht zo eerlijk worden verdeeld.

Eerlijkverdelen bespaart tijd en helpt bij heldere, directe communicatie.
Het platform wil haar diensten in de toekomst uitbreiden met de mogelijkheid voor onafhankelijke experts zichzelf aan te bieden. Gebruikers kunnen dan, indien nodig, van die kennis gebruik maken. Het motto blijft echter wel: zelf doen wat je zelf kan, raadpleeg een onafhankelijke expert wanneer je er zelf niet uitkomt.

Op deze manier wordt verdelen makkelijker en eerlijker, waardoor u als familie er sterker uit kan komen.